J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

woensdag 18 mei 2011

100 jaar Annie M.G. Schmidt: Dikkertje Dap

In 2007 kozen de Nederlanders hun meest geliefde versje van Annie M.G. Schmidt. Met 18 percent van de stemmen werd dat Dikkertje Dap. Het gedicht verscheen in 1950 in Het fluitketeltje en andere versjes. Ondertussen verscheen het ook in tal van bloemlezingen. Nochtans hield Annie M.G. Schmidt helemaal niet van bloemlezingen. Zo schrijft Hilde Scholten in de bloemlezing Roltrap naar de maan hoe moeilijk het was om toestemming te krijgen om liedjes van Annie M.G. Schmidt op te nemen.
Dikkertje Dap is ondertussen Nederlands erfgoed geworden. Zowel in Kapelle, de geboorteplaats van Schmidt als in de zoo van Artis, waar het gedicht zich afspeelt, staat een standbeeld van Dikkertje Dap. En onder meer Herman van Veen en VOF De Kunst zetten het gedicht op muziek (klik hier en hier).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten