J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

donderdag 3 maart 2011

Martha Heesen krijgt een Gouden Lijstje

Dinsdag ontving Martha Heesen een Gouden Lijstje in de bib van Ham. Dat gebeurde tijdens een auteurslezing die ze gaf voor kinderen van het vijfde leerjaar. Martha Heesen is de negende auteur in de walk of fame van de bib.
"MARTHA HEESEN kreeg als kind al hoge cijfers voor haar droevige opstellen. Toch zou het nog tot haar 45ste duren voor haar eerste boek verscheen. Ondertussen staan er nog maar iets meer dan een dozijn boeken achter haar naam. Maar stuk voor stuk staan ze als een huis.
Martha Heesen durft te schrijven dat een kinderleven niet altijd over rozen gaat. De kinderen in haar boeken moeten vaak een rol spelen waar ze zelf niet om vragen, vaak omdat volwassenen het laten afweten. Een vader die het verlies van zijn vrouw niet kan verwerken, ouders die niet meer weten hoe ze hun kind de baas kunnen…
Martha Heesen beschrijft nauwkeurig de gevoelens en gedachten van haar personages. De kinderen in haar verhalen kunnen scherp observeren. Een dun laagje humor maakt dat het leven voor hen draaglijk wordt.
Martha Heesen schrijft erg associatief. Ze leeft zich enorm in in de wereld van jonge pubers. Haar lezers worden gedwongen zich in de rol van haar personages te verplaatsen.
Ondanks dat ze nog niet veel boeken heeft geschreven, heeft Martha Heesen toch al een aardige collectie prijzen in haar kast. Drie keer kreeg ze een Zilveren Griffel. Vier keer werd ze zelfs genomineerd voor een Gouden Uil, een prijs die ze in 2004 ook echt won.
En nu voegen we daar met overtuiging een Gouden Lijstje van de bib van Ham aan toe."

Foto's van deze activiteit vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten