J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

donderdag 9 december 2010

Gouden Lijstje voor Klaas Verplancke

Vandaag ontving Klaas Verplancke een Gouden Lijstje. Dat gebeurde tijdens een vertelvoorstelling die hij samen met muzikant Kevin Van Staeyen bracht voor kinderen van de 5 tot 7 jaar. Klaas Verplancke is de achtste jeugdboekenmaker die wordt opgenomen in de walk of fame van de bib.

"Ons land heeft een ongekende rijkdom aan illustratoren die men ons tot ver in het buitenland benijdt. In een stoet van al die jonge beloftevolle en gevestigde illustratoren verdient Klaas Verplancke ongetwijfeld het vaandel te voeren. Reeds twintig jaar drukt hij zijn stempel op de kunst van het illustreren in Vlaanderen. In die twintig jaar heeft het werk van Klaas Verplancke een enorme evolutie doorgemaakt. Klaas werkte met acrylverf, collage, fotografisch materiaal, pen en potlood en computer. Hoewel divers in techniek en onderwerp, toch blijft zijn stijl onmiddellijk herkenbaar. Dat is niet in het minst door de manier waarop hij zijn personages portretteert. Elke figuur is zorgvuldig doordacht. Een personage is niet zomaar gekozen, een lichaam verliest niet zomaar zijn proporties, een kleur is nooit zomaar een kleur. Klaas Verplancke tekent het binnenste van zijn figuren aan de buitenkant. Het surrealisme in zijn illustraties oogt grappig voor de kleine lezers en laat gevorderde kijkers toe om steeds diepere betekenissen te vinden.
Omdat we een diepe waardering koesteren voor het werk van Klaas Verplancke en zijn betekenis voor ons nationale illustratorenerfgoed, bedenken we hem met een Gouden Lijstje."

Foto's van deze activiteit vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten