J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

vrijdag 26 november 2010

Een Gouden Lijstje voor Ted van Lieshout

Donderdag mocht Ted van Lieshout een Gouden Lijstje onthullen in de bibliotheek. Hij is de zevende auteur die die eer te beurt valt.
"Ted van Lieshout is ongetwijfeld een van de grootste jeugdauteurs van de laatste 25 jaar. Ted van Lieshout is een artistieke duizendpoot. Hij maakt teksten voor prentenboeken, verhalen voor jonge kinderen en adolescentenromans. Hij schrijft poëzie, liedjesteksten, toneelstukken en teksten voor kinderprogramma’s. En hij illustreert ook nog eens vaak zijn eigen werk. Die zoektocht naar steeds nieuwe uitdagingen siert hem. Bovendien steekt hij regelmatig de grenzen over van de verschillende genres. Ted van Lieshout gaat geen gevoelige onderwerpen uit de weg. Integendeel, hij lijkt ze te omarmen om ze daarna met groot respect neer te schrijven.
Een opsomming van al zijn literaire prijzen geven wordt een hele lange lijst. Onder andere een Gouden Griffel, zeven Zilveren Griffels en twee Zilveren Zoenen staan in zijn prijzenkast te blinken. Maar de mooiste onderscheiding is toch de Theo Thijssenprijs, die hij in 2009 in ontvangst mocht nemen en die een bekroning is voor zijn hele oeuvre.
Maar Ted van Lieshout is veel meer dan een heel goed jeugdauteur. Hij is een voorbeeld voor een hele generatie jeugdschrijvers. Hij kruipt op de bres voor jeugdliteratuur. Ted van Lieshout mag zich dan ook een ambassadeur van de Nederlandstalige jeugdliteratuur noemen."
Ted van Lieshout onthulde zijn Gouden Lijstje tijdens een auteurslezing die hij gaf voor kinderen van het derde leerjaar. Foto's van deze activiteit vind je hier.
Ted plaatste over zijn bezoek aan Ham ook een stukje op zijn eigen weblog. Om het te lezen moet je hier klikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten