J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

vrijdag 20 augustus 2010

Kritiek op aanbod Britse bibliotheken

De Britse schrijfster Jeanette Winterson heeft gewaarschuwd tegen de verschraling van het Britse bibliotheekaanbod. "Als kind ontvluchtte ik mijn saaie bestaan door naar de lokale bibliotheek te trekken. Ik begon bij de A en las Jane Austen. Ik ging naar de B en las de Bröntes."
Toen de schrijfster onlangs naar haar oude bibliotheek ging, vond ze de rekken gevuld met dvd´s. Ze vreest dat jonge lezers nog meer in de richting van boeken als De Da Vinci Code geduwd zullen worden, en dat ook de digitalisering daarbij niet helpt.
Wat haar zorgen baart, is het gebabbel over digitalisering als "de nieuwe revolutie na Gutenberg. Het feit is dat Gutenberg ervoor zorgde dat er boeken op de planken komen, de digitalisering zorgt net voor het omgekeerde. Als je de boeken van de rekken haalt, dan zul je alleen vinden wat je zoekt. Iemand die niet meteen weet wat ie zoekt, zal het dan helemaal niet meer vinden."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten