J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

maandag 29 augustus 2011

Coolman en ik (Bertram & Schulmeyer) – 9+

Over een jongetje met een ingebeelde vriend, een soort mislukte Superman. Het jongetje Kai heeft een haat-liefdeverhouding met de imaginaire Coolman. Humor is het hoofdingrediënt van dit boek, waarbij Kai als aangever fungeert en Coolman als komiek de eigenlijke grappen levert. De verhaallijn is niet echt bijzonder, maar qua schrijfstijl zit het dan wel weer goed. Het zwakke punt is dat de grappen soms afglijden naar gemakkelijke slapstick en dat de makers uiteindelijk in de populistische val van de overdrijving trappen.
Onze score: =====

zaterdag 27 augustus 2011

Filmpje: Appelmoes of Purê de maçã

Het bejubelde en wondermooie prentenboek Appelmoes van Klaas Verplancke verschijnt nu ook in Brazilië. De Braziliaanse uitgever maakte alvast deze mooie woordenloze trailer. Hier klikken.

dinsdag 23 augustus 2011

Elvis (Taï-Marc Le Thanh en Rébecca Dautremer) – 8+

Een prentenboek, gebaseerd op het leven van Elvis Presley. Hoofdthema is het leven van een jongeman die van niets uiteindelijk heel succesvol wordt, maar desondanks toch niet gelukkig is. Vooral die kwetsbaarheid, die onzekerheid en die angst zijn magistraal in de prenten weergegeven. De literaire zinnen zijn echter niet altijd even spontaan en komen soms zelfs geforceerd over. Als je het einde los ziet van de echte historie van Elvis Presley dan is dat slot toch wat zwak als plot voor een prentenboek.
Onze score: =====

woensdag 17 augustus 2011

Verkoop kinderboeken daalt

Hoewel de boekenverkoop in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar met 2,8 percent in omzet steeg, is er minder positief nieuws van de kinderboekenmarkt. Van alle genres doen de kinder- en jeugdboeken het het slechtst. Hun verkoop ging de afgelopen maanden met maar liefst 7 percent achteruit. Stephenie Meyer en Geronimo Stilton prijken nog wel in de top tien, maar lijken over hun hoogtepunt heen. De nieuwe nummer één is Kaatje Liedjes en versjesboek 2.

zondag 7 augustus 2011

Filmpje: Alain Verster over zijn duiven

Toen eerder dit jaar De duif die niet kon duiken verscheen, werd het prentenboek laaiend enthousiast onthaald. Vooral de illustraties van debutant Alain Verster deden recensenten in superlatieven spreken. In dit filmpje vertelt hij over zijn unieke techniek. Hier klikken.