J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

donderdag 28 april 2011

Sylvia Vanden Heede laat kinderen proeven van taal

Vandaag gaf Sylvia Vanden Heede een lezing aan kinderen van het eerste leerjaar. Ze bracht Vos en Haas tot leven. Ze vertelde over de stoute streken in de boeken van Wolf en Hond. En ze liet zien hoe je op allerlei manieren kan spelen met taal.
Foto's vind je hier.

vrijdag 22 april 2011

Midas Dekkers jarig

Vandaag wordt Midas Dekkers 65. Hij lijkt het bekende tv-gezicht dat boeken is gaan schrijven, maar eigenlijk is het omgekeerd. Al tijdens zijn studies als bioloog begon hij te schrijven en al snel verschenen van hem stukjes over dieren in enkele Nederlandse kranten. Later ging het schrijven de boventoon voeren. Midas schrijft zowel voor volwassenen als voor kinderen. Hij gaat graag in tegen het beeld van dieren zoals dat in de meeste kinderboeken voorkomt. Met zijn kinderboeken won hij drie Zilveren Griffels. In 2008 werd Botjes nog genomineerd voor de Gouden Uil voor jeugdliteratuur.
Midas Dekkers is niet vies van een controverseel standpunt: 'Ik heb het echt aan honderden mensen gevraagd: waarom hebben jullie kinderen? Wat ik aan antwoorden hoor, is een onsamenhangend gestamel: "Ik vind het wel gezellig, we hadden vroeger thuis ook zo'n leuk gezin, ik kan de gedachte niet verdragen dat het met mijn dood afgelopen zou zijn." Dat zijn toch geen echte redenen op grond waarvan je tweehonderdduizend euro uit gaat geven.'

dinsdag 19 april 2011

Hoe voelt dat?! - 10+

Een boek over emoties, zo bestaan er al heel wat, maar dit voegt toch wel heel veel toe. Verschillende gevoelens worden diepgaand, maar vlot leesbaar besproken. Dat mag ook wel als je ziet dat dit boek werd samengesteld door mensen van de Universiteit van Tilburg. Maar ook andere aspecten komen aan bod: lichaamstaal, hoe verschillende culturen omgaan met emoties, anorexia en eetstoornissen, hoe je gelukkig wordt, de relatie tussen geld en gevoel, emoties in een rechtszaal...
In dezelfde reeks verscheen ook Mag dat?!, een boek over recht en rechtvaardigheid.

vrijdag 15 april 2011

Angèle de Verschrikkelijke (Tine Mortier en Bert Dombrecht) – 5+

Angèle de orkaan besluit eens duchtig van zich te laten horen. Ze is dan ook blij wanneer haar verwoestende kracht media-aandacht krijgt, maar al snel slaat haar euforie om in woede, omdat haar naam verkeerd vernoemd wordt.
Er zit echter een cruciale dubbele bodem in dit verhaal. Een dubbele bodem die niet in de tekst te vinden is, maar volledig voor rekening genomen wordt door de illustraties. Het is immers niet Angèle voor wie heel het land warm loopt, maar een jongetje dat een wel heel bijzondere prestatie levert.
Kinderen zullen de verborgen boodschap moeten ontdekken om te weten wat ze met dit verhaal aan moeten. Maar wie erin slaagt de tekeningen te lezen krijgt naast een warme plot ook nog een heleboel grappen en knipoogjes cadeau.
Onze score: =====

Geheime vervolgverhaal online

Het geheime vervolgverhaal, waaraan voor en tijdens de Jeugdboekenweek meer dan vijftig auteurs en illustratoren werkten, staat nu online. Aline Sax schreef, geïnspireerd door Hamse kinderen, het voorlaatste stuk. Maar alleen al als staalkaart van onze talentrijke Vlaamse illustratoren is dit verhaal het bekijken waard.
Je kan het hele verhaal als pdf-bestand hier downloaden.

dinsdag 5 april 2011

Rosie en Moussa (Michael De Cock en Judith Vanistendael) – 8+

Het eerste deel van een serie over twee kinderen in een grote stad. De auteur kiest voor een multicultureel kader met gezellige en minder gezellige mensen, precies zoals de wereld van kinderen er kan uitzien. Van Michael De Cock weten we al dat hij literair erg sterk uit de hoek kan komen. Toch is dit verhaal geen grootschrijverij. Eerder een onderhoudend verhaal dat prettig leest en dat in tegenstelling tot veel van dat soort boeken toch inhoudelijk voldoende te bieden heeft.
Onze score: =====

maandag 4 april 2011

Kinderen ontdekken de bib bij nacht

27 kinderen trokken afgelopen weekend met slaapzak en zaklamp naar de bib. Eerst schreven ze samen met auteur Aline Sax mee aan een geheim vervolgverhaal. Daarna gingen de lichten uit in de bib. Met zaklamp startte een zoektocht met spel en verhalen. Het was voorbij middernacht toen iedereen met een boek zijn bed in dook. En 's morgens werden de ogen uitgewreven aan een uitgebreide, gezonde ontbijttafel.
Een schitterende samenwerking tussen de bib van Ham, Stichting Lezen, Speelpleinwerking Hampidoe en de Gezondheidsraad van Ham.
Foto's van de Sleep-in the Beeb vind je door hier te klikken.