J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

donderdag 27 januari 2011

Filmpje: Gedichtendag

Ter gelegenheid van Gedichtendag een filmpje waarin Ted van Lieshout zijn gedicht Een lichtblauw kleurpotlood zingt. Het gedicht kan je vinden in zijn verzamelbundel Hou van mij.

Om het filmpje te bekijken moet je hier klikken.

woensdag 26 januari 2011

Het geheime dagboek van Klein Duimpje (Philippe Lechermeier en R̩becca Dautremer) Р10+

Dit boek nodigt door zijn smaakvolle vormgeving onmiddellijk uit om gelezen te worden. Het bevat alle elementen van het klassieke sprookje, maar slaat daarbovenop heel wat zijweggetjes en verborgen paadjes in. Het geheime dagboek van Klein Duimpje is zowel in woord als in beeld een enorm veelzijdig boek: humor, wreedheid, surrealisme, filosofie, liefde… je krijgt het allemaal op je bord. Dit is een heerlijk lees- en kijkboek. Een ontdekkingstocht in de wereld van Klein Duimpje, of hoe die zou kunnen zijn.
Onze score: =====

dinsdag 25 januari 2011

Auteurs van Clavis wachten op hun geld

Er is geen enkele uitgeverij in Vlaanderen of Nederland die zoveel kinderboeken uitgeeft als Clavis. Nochtans vergeet men bij Clavis regelmatig de auteurs en illustratoren te betalen. Dat klaagt ex-Clavisauteur Rian Visser aan in een blogstuk. Schrijvers krijgen geen voorschot op de verkoop van hun boeken, wat bij de meeste uitgeverijen nochtans gebruikelijk is. In het beste geval ontvangen ze pas na drie jaar waar ze recht op hebben, maar zelfs dat loopt niet altijd van een leien dakje. Wanneer ze van uitgeverij veranderen wordt het pas echt moeilijk om achterstallige royalty's nog uitbetaald te krijgen.
Op het stuk van Rian Visser werd massaal - vaak anoniem - gereageerd door auteurs die dezelfde nare ervaring hebben met de uitgeverij. Velen vragen zich af of de bestsellersauteurs van Clavis ook zo lang op hun centen moeten wachten.

woensdag 19 januari 2011

Koos Meinderts over zijn bijzondere verteltas

Gisteren hadden we Koos Meinderts op bezoek. Hij gaf een lezing voor kinderen van het tweede leerjaar. Hij nam hen mee in de wereld van de vuurtoren en in die van Keizer. Hij dompelde de kinderen onder in gevoelige gedichten en vertelde hen over de bijzondere samenwerking met zijn vrouw en illustratrice Annette Fienieg. Bovendien verklapte hij het geheim achter zijn bijzondere verteltas.

Foto's van deze activiteit vind je hier.

maandag 17 januari 2011

Tonje en de geheime brief (Maria Parr) – 9+

Een boek dat al vergeleken werd met de verhalen van Pippi Langkous. Terecht? Ja, want net zoals Astrid Lindgren slaagt Maria Parr erin een heel warm boek te schrijven met een sterk, eigenwijs, levenslustig, humoristisch en doorgoed meisje als hoofdpersonage. Nee, want het verhaal heeft iets te weinig om het lijf om 253 pagina’s te vullen. Bovendien wordt een heel volwassen probleem op kinderen losgelaten, waarop de tienjarige Tonje ook nog heel volwassen (en niet altijd even geloofwaardig) reageert.
Onze score: =====

woensdag 12 januari 2011

Bijbel & Onderwijs waarschuwt voor occulte kinderboeken

De Nederlandse Stichting Bijbel & Onderwijs trekt in een webartikel hard van leer tegen wat zij het "kwaad in de huidige jeugdliteratuur" noemt. Vooral Jaap Robbens boek De Zuurtjes krijgt ervan langs: "Het is een satanisch boek. Dit boek is een duidelijk voorbeeld van het gevaar van fantasie. Dit boek zet aan tot grafschennis en wangedrag. Door middel van het gebruik van fantasie proberen de makers van dit boek kinderen naar de duisternis te trekken." Maar ook Niets van Janne Teller en Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp worden geviseerd.
In jeugdliteratuurmiddens wordt met verbazing gereageerd op dit artikel. Eerder waarschuwde ook al de Bond tegen het Vloeken tegen een aantal jeugdboeken.
Het hele artikel kan je hier lezen. En wil je weten wat wij van De Zuurtjes en van Niets vonden? Kijk dan hier en hier.

dinsdag 11 januari 2011

Mance Post jarig

Vandaag wordt illustratrice Mance Post 86. Mance Post illustreerde voor alle groten van de Nederlandse kinderboekenwereld: Annie M.G. Schmidt, An Rutgers van der Loeff, Guus Kuijer, Toon Tellegen...

Contact met de schrijvers heeft ze haast nooit tijdens haar werk. De auteurs krijgen de illustraties pas te zien als het werk gedaan is. Typisch voor Mance Post is ook dat ze voortdurend van stijl verandert: van tekeningen in zwart-wit naar illustraties in kleurpotlood of aquarel tot linosneden... Post houdt van die veranderingen: een mens heeft vele kanten en dat geldt ook voor haar werk.

Een anekdote: "Ik teken het liefst mensen, heb moeite met auto's en andere technische voorwerpen. Annie wist dat. Om mij te pesten heeft ze in een van die verhalen ooit een groentekar laten omvallen. Je wordt wel bedankt, zei ik tegen haar, want die groentekarren zag je nergens meer."

maandag 10 januari 2011

Het is een boek (Lane Smith) – 6+

Een zalige knipoog naar de steeds voortrazende gedigitaliseerde wereld. De knipoog werkt voor volwassenen waarschijnlijk nog veel beter dan voor kinderen. Maar dit boek is ook boektechnisch erg goed gemaakt. Het trage ritme en het in- en uitzoomen in de illustraties werken precies zoals het moet.
Onze score: =====

zondag 9 januari 2011

Filmpje: Toon Tellegen vertelt

Toon Tellegen, de koningsverteller van het absurde dierenbos, leest voor over de verjaardag van de krekel en over de beer die niet echt welkom is.
Bovendien vertelt hij ook nog over het harde labeur van het schrijven.

Om het filmpje te bekijken moet je hier klikken.

vrijdag 7 januari 2011

Er was eens een sprookje (Marjaleena Lembcke en Sybille Hein) – 8+

Dit verhaal begint als een sprookje, met een koning een koningin en een prinsesje. Maar al heel snel wordt er uit het traditionele kader gestapt. De schrijver van het sprookje (die een levend personage is in het boek) heeft er de brui aan gegeven. Zijn inspiratie is zoek. Daarom gaan de koning, de koningin en prinsesje Rozenrood naar hem op zoek. Zulk metasprookje kan verrassend en origineel zijn, maar dan mag je daarin nooit te zeer doordraven. En dat gebeurt hier helaas wel.
Bovendien verdient een sprookje een echte vertelstem, en die is er niet echt.
Onze score: =====

woensdag 5 januari 2011

Gratis boekenpakketten voor Hamse baby's en peuters

Vanaf 2011 deelt de gemeente Ham boeken uit aan baby's en peuters. Ham wordt immers een van de 45 Vlaamse gemeenten waar het project Boekbaby's draait.
Kinderen die 6 maanden oud worden, krijgen een Boekbaby’s-pakket cadeau bij hun bezoek aan het consultatiebureau van Kind & Gezin. Dit pakket bevat onder andere een knisperboekje, een kartonboekje en een mooie poster. De bibliotheek voorziet ook een mooie en nieuwe collectie peuterboeken voor de wachtkamer van het consultatiebureau.
Op de leeftijd van 15 maanden ligt er in de bib voor de peuters een tweede pakket klaar met opnieuw twee peuterboeken.