J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

zondag 31 oktober 2010

De Zuurtjes (Jaap Robben en Benjamin Leroy) – 6+

Een verhaal van twee oude mannetjes die erg verzuurd in het leven staan middenin een omgeving vol kleur en gezelligheid. Je verwacht dat, zoals het haast altijd in dit soort kinderboeken gaat, de gezelligheid langzaamaan in het leven van de bittere mannetjes zal door dringen, waardoor ze uiteindelijk ook zelf veranderen. Zo ziet het er ook lang naar uit… en toch gebeurt het niet. Geweldig ook hoe het verrassende einde in beeld is gebracht, wars van alle conventies uit de jeugdliteratuur. Een heerlijk boek!
Onze score: =====

zaterdag 30 oktober 2010

Het boeboek (Imme Dros en Harrie Geelen) – 5+

“De boeman woonde in het boebos.” is de eerste zin van dit prentenboek. Op de prent zie je een kwaad kijkende man met overal BOE op zijn kleren. Blijkt die ook nog de hele tijd “Boe!” te roepen en een boevrouw te hebben die vies kan koken. Maar als die boevrouw een panische angst krijgt om te schrikken stelt zich een groot probleem.
Genoeg elementen voor een schitterend verhaal. Lekker stout, maar ook humoristisch en vertederend. Schitterende illustraties ook, die complementair zijn met de tekst. Alleen jammer dat de pointe niet echt verrassend is.
Onze score: =====

maandag 25 oktober 2010

Halloween voor 8-12-jarigen: Halloweenverhalen en woprkshop 'Het hoofd van Frankenstein'

Donderdag 4 november van 16.00 tot 20.00 uur kunnen kinderen van het derde tot het zesde leerjaar luisteren naar Halloweenverhalen in de Oude Pastorij. Daarna schminken ze zichzelf om tot echte Halloweenfiguren:
Knal en Aargh! Een man valt uit een raam en zijn gezicht staat vol schrammen, bulten en snijwonden. In deze workshop duiken we stuntmannen achterna. Met schmink en poeder komen we in een wip tot bloederige wonden, duizenden rimpels en zombieachtige smoelwerken.
Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is wel verplicht!
Inschrijvingen: 013 61 10 60 of ham@bibliotheek.be

Halloween voor 6-8-jarigen: Halloweenverhalen en workshop 'Griezelig koken'

Donderdag 4 november van 16.00 tot 20.00 uur kunnen kinderen van het eerste en tweede leerjaar luisteren naar Halloweenverhalen in de Oude Pastorij. Daarna koken ze zelf een griezelmaaltijd:
Pompoenen horen bij Halloween. Maar met pompoenen kan je ook heerlijk koken. We maken een echte griezelmaaltijd. Dat betekent dat er spinnetjes drijven in de soep, afgehakte vingers om op te peuzelen, en een dessertje dat blubbert. En de tafelversiering? Die moet natuurlijk navenant.
Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is wel verplicht!
Inschrijvingen: 013 61 10 60 of ham@bibliotheek.be

Halloween voor kleuters: spookverhalen en knutselworkshop 'Een spin op sokken'

Donderdag 4 november van 16.00 tot 18.00 uur kunnen kleuters vanaf 4 jaar luisteren naar spookverhalen in de Oude Pastorij. Daarna knutselen ze griezelbeestjes.
Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is wel verplicht!
Inschrijvingen: 013 61 10 60 of ham@bibliotheek.be

vrijdag 22 oktober 2010

Mombakkes (Do Van Ranst) – 14+

Op vastenavond komen traditiegetrouw enkele gemaskerde zotten de ouders van Frank jennen. Alleen gaat het er deze keer veel bitsiger aan toe dan anders. En terwijl Frank van achter een zetel alles gadeslaat, wordt een smerig familiegeheim blootgelegd.
Positief is alleszins dat Do Van Ranst echt wel over hele grote hoogten scheert met zijn literaire schrijfstijl. Ook psychologisch worden de personages erg geraffineerd neergezet. Het minpunt is dat Frank in ellenlange passages alles en nog wat zodanig overpeinst dat het storend wordt en het tempo uit het verhaal wordt gehaald.
Onze score: =====

donderdag 21 oktober 2010

Facebookpagina Jeugdbib Ham genomineerd

Fantastisch nieuws! De facebookpagina van Jeugdbib Ham (die dezelfde inhoud heeft als deze blog) is genomineerd voor de Vlaamse Bib Web Awards in de categorie 'sociale netwerken'. Of we de prijs ook echt in de wacht slepen, wordt bepaald door een vakjury en een publieksjury.

Jij kan ons alvast steunen door hier je stem uit te brengen!

Dick Bruna sleept Kathy voor de rechter

Dick Bruna sleept de Japanse makers van Kathy voor de rechter. In Japan is Hello Kitty enorm populair. In haar avonturen is een tijdje geleden het konijn Kathy opgedoken. Volgens Bruna lijkt Kathy als twee druppels water op zijn creatie Nijntje. Hij eist nu een dwangsom van bijna 50 000 euro per dag dat Kathy blijft verschijnen.
Lijken de twee echt zo sprekend op elkaar? Oordeel zelf!

maandag 18 oktober 2010

Geel gras wordt verfilmd

Geel gras, het debuut van Simon van der Geest, wordt verfilmd. Barbara Bredero, die eerder Morrison krijgt een zusje van Sjoerd Kuyper maakte, zal de film regisseren. Het is de bedoeling dat de opnames starten in 2012.
Geel gras vertelt over een meisje dat met haar ouders op de camping staat. Op een dag zijn haar ouders verdwenen. Gelukkig ontmoet ze dan Jantwan, met wie ze allerlei avonturen beleeft.

zaterdag 16 oktober 2010

Filmpje: in de werkkamer van Marit Törnqvist

Marit Törnqvist is onder meer beroemd om haar illustraties in de boeken van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Recent verscheen Jij en ik en mijn rode fiets, een prentenboek met versjes van de Zweedse Jujja Wieslander, bewerkt door Hans en Monique Hagen.

In dit filmpje laat ze zien hoe ze begint aan een boek. Om het filmpje te bekijken moet je hier klikken.

donderdag 14 oktober 2010

Temmer Tom (Tjibbe Veldkamp en Philip Hopman) – 4+

Een jongetje helpt zijn vader van diens angst voor dieren af door een hele resem wilde beesten het huis binnen te smokkelen en hen ongemerkt als meubel te vermommen. Tjibbe Veldkamp maakt van Temmer Tom een lekker bijdehand kereltje waar je als kind kunt naar opkijken. Maar het mooist aan dit boek zijn toch de prachtig gecomponeerde illustraties van Philip Hopman. De grote tekeningen op de uitklappagina’s op het einde zijn dan ook een heerlijk toetje.
Onze score: =====