J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

donderdag 23 september 2010

De prins en de puinhoop (Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp) – 5+

Een verhaal dat volledig is opgehangen aan het verschil tussen de figuurlijke en de letterlijke betekenis van de uitdrukking ‘er een puinhoop van maken’. Nogal dunnetjes als uitgangspunt. Ook nogal vaag bij momenten. Wat moet een vijfjarige zich bijvoorbeeld voorstellen bij een droge zin als ‘Toen de koningin zag dat de prins geregeerd had, werd ze boos’? Wat Tjibbe Veldkamp ook voor ogen had, het werkt niet echt.
Onze score: =====

zaterdag 18 september 2010

Op teevee: Polleke

Morgen is Polleke op teevee, de eerste twee afleveringen van de serie, gebaseerd op de boeken van Guus Kuijer.
Zondag 19 september, Nederland 3, 17.50-18.45 uur.

zaterdag 11 september 2010

Een luisterroute door Hasselt voor kinderen

Jeugdauteurs Ed Franck en Kolet Janssen hebben allebei een band met Hasselt. Ze gingen enthousiast in op de vraag van Het Stadsmus, het Literair Museum en de erfgoedcel van Hasselt om verhalen te schrijven voor de mp3-luisterroute Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Acteurs Warre Borgmans en Ianka Fleerackers brachten de verhalen met hun stemmen tot leven.
Een tocht met grappige, spannende en griezelige verhalen die je op een andere manier naar de stad laten kijken. Zo zie je dingen die andere mensen niet zien. Onderweg lossen de kinderen ook enkele opdrachten op.
De luisterroute is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het mp3-bestand kan je gratis downloaden. Meer info vind je hier.

vrijdag 10 september 2010

De schoenen van Jakob (Agnès de Lestrade en Tom Schamp) – 6+

Schoenmaker Jakob verkoopt schoenen om op het rechte pad te blijven, schoenen om met beide voeten op de grond te staan, stoute schoenen, schoenen waarmee lekkerbekken hun voeten onder tafel steken, schoenen die pas op de plaats houden… en een dichter krijgt zelfs schoenen voor zijn versvoeten aangemeten. Hoe ambitieus die spielereien tussen letterlijke en figuurlijke betekenis ook zijn, dit is meteen de achilleshiel van dit boek. Kinderen kennen de meeste uitdrukkingen niet. Voor hen zijn dit zinnen zonder betekenis. Wat heb je er dan aan?
Onze score: =====

donderdag 9 september 2010

KJV start weer

Het nieuwe KJV-jaar gaat zaterdag van start. KJV is er voor kinderen die heel graag en graag veel lezen en die van goede boeken houden. KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar, verdeeld over zes leeftijdscategorieën.
Kinderen van 10 tot 12 en van 12 tot 14 jaar komen vijf keer per jaar samen in een leesclub. Andere kinderen kunnen als internetjurylid deelnemen aan KJV. Meer informatie over KJV vind je hier.
Zaterdag 11 september om 11.00 uur is er een infomoment in de bib.

Jaarprogramma voor scholen is beschikbaar

Het nieuwe BIB-menu, de programmabrochure met schoolactiviteiten van de bib van Ham, is klaar. Lezingen, workshops, film... het leesjaar is weer rijk gevuld. Ook (volwassen) liefhebbers van jeugdliteratuur kunnen deze activiteiten gratis bijwonen.
Wil je de bruchure ontvangen? Stuur een mail naar ham@bibliotheek.be en wij sturen je hem toe.

woensdag 8 september 2010

De hemel van Heivisj (Benny Lindelauf) – 12+

Zes jaar geleden sloeg Benny Lindelauf ons totaal knock-out met Negen open armen. Nu doet hij dat opnieuw met het vervolg De hemel van Heivisj. Anders dan in het eerste deel waar het thema toch wat speelser van aard was, maakt het onderwerp van collaboratie en Jodenvervolging het verhaal nu serieuzer en zwaarder. De hoofdrolspeelsters zijn ondertussen ook wel enkele jaren ouder geworden. Maar voor de rest zijn de ingrediënten precies hetzelfde. Allerlei kleine en grote verhaalelementen wekken intrige op en worden in een nauwkeurig uitgekiend slot samengebracht. Wat een sterke compositie! Wat een heerlijke taal! Wat een fenomenale vertelkracht! Het lezen van De hemel van Heivisj is als een totaalervaring, maar dan eentje die in elk hoekje, in elk kiertje volmaakt is. Dit is geen boek om te lezen. Dit is een verhaal om te drinken, met volle teugen, en met je ogen dicht.
Onze score: =====

donderdag 2 september 2010

Een kleine kans wordt verfilmd

Lemming Film, dat eerder al de klassieker Iep! van Joke van Leeuwen verfilmde en dat momenteel de laatste hand legt aan Jan Terlouws Briefgeheim, gaat nu ook een film maken van Een kleine kans van Marjolijn Hof.
Het verhaal gaat over het meisje Kiek, wiens vader naar een oorlog gaat om mensen te helpen. Kiek wringt zich in hele gekke bochten om de kans te verkleinen dat haar vader iets ernstigs overkomt. Er bestaan immers haast geen meisjes met een dode vader én een dode muis én een dode hond.
Het boek werd in 2007 bekroond met een Gouden Uil en een Gouden Griffel.