J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

maandag 30 augustus 2010

Prentenboeken op iPad

Kort na de lancering van de iPad wagen uitgeverijen hun eerste stappen in deze nieuwe technologie. Uitgeverij Unieboek / Het Spectrum stelt vijf prentenboeken beschikbaar als e-book. Naast het gewone lezen en het bekijken van illustraties biedt deze applicatie ook interactieve leesfuncties: kinderen kunnen zelf lezen, voorgelezen worden en meelezen met de speciale leren-lezen-functie, en dit in vijf talen.
Niet iedereen bekijkt deze nieuwe technologie zonder argusogen. Zo vraagt auteur Ted van Lieshout zich op zijn weblog onder andere af hoe het zit met het auteursrecht. Ook kan je de vraag stellen of door de opkomst van het e-book populaire werken niet nog meer zullen gaan boomen, ten koste van het minder populaire werk.

vrijdag 27 augustus 2010

Groot van liefde (Ianka Fleerackers en Sebastiaan Van Doninck) - 6+

Een boek dat pretendeert over de onmogelijke liefde te gaan. Overladen filosofisch. Overladen zedenprekerig. Overladen lyrisch, soms cliché aandoend. Dit boek mist vooral dosering. Op deze manier heeft geen kind er een boodschap aan.

Onze score: =====

woensdag 25 augustus 2010

Dissus (Simon van der Geest) - 10+

Simon van der Geest maakt van Homerus’ Odyssee een echt jongensavontuur waarin wel eens een robbertje gevochten wordt, vriendschap geen hol woord is en een scheet nooit ver weg is. Toch is dit een kunstzinnig verhaal, niet in het minst doordat Simon van der Geest trouw blijft aan de vrije versvorm, en dat ook nog eens op een literaire manier doet. Bovendien zijn de elementen uit de Odyssee erg herkenbaar: de jongens krijgen af te rekenen met een eenogige reus, een meisje dat Kirke heet verandert hen in varkens, de windman vangt voor hen de tegenwind in een zak… om er maar enkele te noemen. Maar de auteur geeft er telkens een hedendaagse draai aan. Wat een bravourestuk!
Hoe maak je van een klassiek werk een hedendaags en aantrekkelijk boek voor kinderen? Zo dus!
Onze score: =====

dinsdag 24 augustus 2010

Schoolprogramma klaar

Niet zonder trots kunnen we zeggen dat de bib van Ham een heel mooi schoolprogramma heeft samengesteld voor het komende schooljaar. Dat we heel wat schoon volk over de vloer krijgen bewijst dit lijstje: een muzikale voorstelling met Klaas Verplancke, een workshop met Sabien Clement en lezingen van Ted van Lieshout, Sylvia Vanden Heede, Koos Meinderts, Tine Mortier en Martha Heesen.
Ook buitenstaanders kunnen deze activiteiten gratis bijwonen. Meer info krijg je via ham@bibliotheek.be.

vrijdag 20 augustus 2010

Kritiek op aanbod Britse bibliotheken

De Britse schrijfster Jeanette Winterson heeft gewaarschuwd tegen de verschraling van het Britse bibliotheekaanbod. "Als kind ontvluchtte ik mijn saaie bestaan door naar de lokale bibliotheek te trekken. Ik begon bij de A en las Jane Austen. Ik ging naar de B en las de Bröntes."
Toen de schrijfster onlangs naar haar oude bibliotheek ging, vond ze de rekken gevuld met dvd´s. Ze vreest dat jonge lezers nog meer in de richting van boeken als De Da Vinci Code geduwd zullen worden, en dat ook de digitalisering daarbij niet helpt.
Wat haar zorgen baart, is het gebabbel over digitalisering als "de nieuwe revolutie na Gutenberg. Het feit is dat Gutenberg ervoor zorgde dat er boeken op de planken komen, de digitalisering zorgt net voor het omgekeerde. Als je de boeken van de rekken haalt, dan zul je alleen vinden wat je zoekt. Iemand die niet meteen weet wat ie zoekt, zal het dan helemaal niet meer vinden."

woensdag 18 augustus 2010

Binnenkort in de bioscoop: Briefgeheim

Na het succes van Oorlogswinter verschijnt dit najaar ook Briefgeheim, de verfilming van een andere bestseller van Jan Terlouw, in de bioscoop. De film gaat over de 11-jarige Eva, die genoeg heeft van de spanningen thuis. Ze wil haar ouders laten merken hoe ze zich voelt en besluit om weg te lopen. Ze verstopt zich op de zolder van haar beste vrienden Jackie en Thomas. Maar als ze een geheime brief vindt en betrapt wordt in de tuin van buurman Brandsema, het hoofd van een criminele organisatie, neemt haar plan een onverwachte wending.
Terlouws boek verscheen in 1973, een jaar na Oorlogswinter en twee jaar na Koning van Katoren. De trailer van de film kan je hier bekijken.

maandag 16 augustus 2010

Marita de Sterck jarig

Vandaag wordt Marita de Sterck 55. Ze schreef prentenboeken, boekjes voor beginnende lezers, informatieve boeken, makkelijk-lezen-verhalen en boeken over jeugdliteratuur, maar scheerde vooral hoge toppen met haar adolescentenromans. Ze kreeg een Gouden Zoen voor Wild vlees, een Boekenleeuw voor Kwaad bloed en de Gouden Uil van de Jonge Lezer voor De hondeneters.
Marita is gepassioneerd door groeirituelen en inwijdingsverhalen van over de hele wereld. Geen wonder dat die groei naar volwassenheid zo vaak in haar boeken terugkomt.
Uitspraak van Marita de Sterck: "Mijn vader kon urenlang vertellen: verhalen over vroeger, over dorpsfiguren, over de pekduivels in de rivier die onvoorzichtige kindjes in het slib trokken... De ergste straf was zonder verhaal naar bed en dan nam ik wel eens mijn vaders taak over."

zondag 15 augustus 2010

Hoe oma almaar kleiner werd (Michael De Cock en Kristien Aertssen) - 6+

Een verhaal over liefde, ouder worden en afscheid nemen. Heel gevoelig, heel poëtisch. Groots in kleinheid. Drie woorden om dit boek te omschrijven: wat een schoonheid!
Dikke pluim ook voor Kristien Aertssen, die hier met haar illustraties heerlijk suggestief te werk gaat en daardoor de tekst nog wat extra dimensies geeft.
Wie hier klikt kan zelf zien hoe Michael De Cock het verhaal voorleest.

Onze score: =====

zaterdag 14 augustus 2010

Filmpje: Het is de liefde die we niet begrijpen

Bouwine Pool maakte een kort animatiefilmpje voor Het is de liefde die we niet begrijpen, het boek waarmee Bart Moeyaert in 2000 de Boekenleeuw won.
Om het filmpje te bekijken moet je hier klikken.

woensdag 11 augustus 2010

Hij of ik (Dirk Weber) – 11+

Een detectiveachtig verhaal over twee jongens die elkaar toevallig ontmoeten en als tweelingbroers op elkaar lijken. Philip een evenwichtige jongen uit een welgesteld gezin, Olaf een puber uit een sociaal achtergesteld milieu, die Philip leep misbruikt om te stelen. Dirk Weber kon twee kanten uit: of hij maakte een spannend verhaal over de zoektocht waarom de twee zo sprekend op elkaar gelijken, of hij schreef het psychologisch portret van Philip die zichzelf probeert te positioneren tegen het misbruik van Olaf. De auteur koos voor het eerste, wat sommige lezers misschien op hun honger laat zitten. De zoektocht leidt alleszins naar een wervelend einde dat haast science fiction is.
Onze score: =====

zondag 8 augustus 2010

Geheim dagboek van Roald Dahl opgedoken

In Engeland is een schriftje opgedoken waarin auteur Roald Dahl het aangrijpende verhaal vertelt over de dood van zijn dochter.
Roald Dahls dochtertje Olivia stierf op zevenjarige leeftijd aan de gevolgen van mazelen. Hij schreef toen zijn persoonlijke ervaringen neer in een schriftje, dat 28 jaar na zijn dood per toeval is ontdekt in een kast in de schrijfhut in de tuin van zijn huis in Great Missenden, vlakbij Londen.
Op de twintigste verjaardag van haar dood droeg de auteur zijn favoriete kinderboek, De GVR, nog op aan haar.

woensdag 4 augustus 2010

Zoo groot! - 5+

Er bestaan heel veel fotoboeken over dieren. Toch is dit boek anders. Dit boek bevat geen gewone foto's, maar foto's op ware grootte. Bij ieder dier staan leuke weetjes die je helpen om goed te kijken. De bek van de tijger is zo dichtbij dat het lijkt alsof hij op het punt staat je op te eten. Hoe kun je het verschil zien tussen een zeehond en een zeeleeuw? De dromedaris heeft heel lange wimpers en een opgerolde egel is kleiner dan je denkt. Baby-olifant Yumeka is pas zes maanden oud, maar toch al behoorlijk groot. Speciale uitvouwbare pagina's zorgen ervoor dat zelfs de koppen van de allergrootste dieren op ware grootte kunnen worden afgebeeld. Je weet niet wat je ziet!

zondag 1 augustus 2010

Niets (Janne Teller) – 13+

Een verhaal dat baadt in de sfeer van een zwaar uit de hand gelopen nachtelijk spel truth or dare. De kinderen uit dit verhaal geven om beurt een ander de opdracht iets van betekenis af te staan. Ze gaan hier alsmaar verder in, wat uiteindelijk heel extreem wordt.
Een boek dat rauw, cynisch, bijzonder confronterend is en dat je op meer dan één moment doet kokhalzen. Dit is waar alle volwassenen bang voor zijn. Alhoewel het verhaal op zich natuurlijk ongeloofwaardig is, word je er in meegezogen.
Een boek dat je heftig dooreen schudt. Niet voor gevoelige zielen. En zeker niet lezen voor het slapengaan.
Onze score: =====