J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

maandag 26 juli 2010

Dirk Weber jarig

Vandaag wordt Dirk Weber 45. Deze Nederlandse auteur heeft nog maar drie boeken geschreven, maar ze werden wel al onmiddellijk opgemerkt. Kies mij! kreeg een Vlag & Wimpel van de Griffeljury en Duivendrop kreeg van die jury zelfs een Zilveren Griffel. Dit jaar verscheen Hij of ik. Dirk Weber schrijft graag over onderwerpen die kinderen van een jaar of 11 bezighouden.
Ooit gezegd: "Voor mijzelf vind ik het belangrijk dat ik me blijf ontwikkelen: ieder boek moet anders zijn dan het vorige en als het even kan ook beter."

zondag 25 juli 2010

Slangenkuil (David Almond) – 14+

David Almond schrijft graag over jongeren die op het randje balanceren. Hij zet die jongeren subliem scherp en confronterend neer. Toch is dit niet zijn beste werk. Het verhaal lijkt in het begin van het ene thema naar het andere te stuiteren en het duurt te lang voor je weet waar het definitief naartoe wil.

Onze score: =====

vrijdag 23 juli 2010

Op teevee: De wilde kippenclub

Morgen is De wilde kippenclub op teevee, gebaseerd op het gelijknamige boek van Cornelia Funke.
Zaterdag 24 juli, Nederland 3, 15.30-17.15 uur.

dinsdag 20 juli 2010

Toen mijn vader een struik werd (Joke van Leeuwen) - 10+

Een verhaal over een meisje dat moet onderduiken voor een oorlog, een veel serieuzer thema dan we doorgaans van Joke van Leeuwen gewend zijn. Toch is dit boek typisch Joke van Leeuwen: luchtig, humoristisch, spitsvondig, en met geweldige taalvondsten.
In het typisch als Joke van Leeuwen schrijven lijkt Joke van Leeuwen steeds maar sterker te worden.

Onze score: =====

maandag 19 juli 2010

Tom Schamp feest in Hasselt

Nog tot 7 november kan je in het Literair Museum in Hasselt gaan kijken naar een feestelijke tentoonstelling over een veelzijdig illustrator. Tom Schamp is bij het grote publiek bekend van zijn illustraties voor bladen als Humo en De Standaard of van zijn posters voor o.a. de boekenbeurs. Maar bovenal is hij illustrator van prentenboeken voor kinderen. Daar legt deze expo dan ook de nadruk op.
Bij de tentoonstelling met de naam Feest in de stad horen doe-opdrachten voor kinderen.
Meer informatie vind je hier.

vrijdag 16 juli 2010

Wat dansen we heerlijk (Toon Tellegen en Annemarie van Haeringen) - 6+

Toon Tellegen evenaart wel niet meer de verhalen uit de tijd van Bijna iedereen kon omvallen, maar echt teleurstellen doet hij natuurlijk nog lang niet. Tellegenverhalen worden tegenwoordig opgebouwd rond één wat oppervlakkige gedachte, terwijl ze vroeger toch wat gesofisticeerder in elkaar zaten. Met zijn typische taal draaft hij dan weer veel verder door dan voorheen. Die taal is natuurlijk om van te smullen, al zal menig zevenjarige toch afhaken omdat het te moeilijk wordt. Misschien is dit toch meer een boek voor volwassenen die van kinderboeken houden dan een boek voor de kinderen zelf.

Onze score: =====

vrijdag 9 juli 2010

Het paradijs van Bart Moeyaert

In het najaar verschijnt Het paradijs, het vervolg op De schepping waarmee Bart Moeyaert in 2004 nog de Gouden Uil van de Jonge Lezer won. Net zoals bij De schepping hoort er muziek bij Het paradijs. De opnames met het Nederlands Blazers Ensemble en de try-outs van de bijhorende voorstelling vonden in juni plaats.
Wie hier klikt, krijgt een sfeerbeeld.

donderdag 8 juli 2010

Citaat

Vroeger was oma groot.
Groter dan de bezem, maar kleiner dan de ladder die achter in de tuin onder de perenboom staat.
Maar zo groot heb ik mijn oma nooit gekend.
Want hoe ouder ze werd, hoe kleiner ze werd.
Het lijkt misschien eigenaardig, maar krimpen is voor oma's heel normaal.

uit Hoe oma almaar kleiner werd (Michael De Cock) - 6+

maandag 5 juli 2010

Soldaten huilen niet (Rindert Kromhout) - 15+

Een historische roman met als achtergrond de Bloomsburry Group, het opkomend fascisme in Europa en de Spaanse burgeroorlog. Maar in de allereerste plaats toch vooral een portret van twee broers die opgroeien in het idyllisch kader van het Britse platteland, in een omgeving waar heel vrij gedacht wordt over liefde en relaties, en die elkaar en zichzelf leren kennen. Schitterend gedocumenteerd. Lyrisch geschreven. Rindert Kromhout zoals we hem nog niet kenden. Graag meer van dat.
Onze score: =====