J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

woensdag 23 juni 2010

Iep! in de bioscoop

Vanaf vandaag kan je in de Vlaamse bioscopen naar Iep! gaan kijken. Het is de verfilming van een van de bekendste boeken van Joke van Leeuwen. Opmerkelijk is de prestatie van Kenadie Jourdin-Bromley, een 7-jarig Canadees meisje met primordiale dwerggroei, dat de rol van het vogelwezentje Viegeltje vertolkt. En wie Joke van Leeuwen kent, zal zeker ook regelmatig gniffelen bij het zien van Joke Tjalsma, die in haar rol van de kinderloze vrouw Tine wel heel erg aan de schrijfster doet denken.
Maar in de eerste plaats is Iep! natuurlijk een prachtig en ontroerend verhaal.
Klik hier om de trailer te bekijken.

maandag 21 juni 2010

Nijntje wordt vijfenvijftig

Vandaag is het precies 55 jaar geleden dat nijntje werd geboren. Tijdens een vakantie in Egmond aan Zee vertelt Dick Bruna voor het slapengaan aan zijn oudste zoon Sierk een verhaaltje over een wit konijn dat in de tuin van het vakantiehuisje rondloopt. Als vader Dick achteraf wat zit te tekenen, verschijnt nijntje op papier. Omdat hij het leuker vindt een jurkje te tekenen dan een broekje, maakt hij van nijntje een meisje.
In de eerste jaren lijkt nijntje op een stoffen speelgoeddier, met wat lompe oren. Vanaf 1963, als de boekjes voortaan in vierkant formaat verschijnen, lijkt ze op de nijn zoals we haar nu nog kennen.

donderdag 17 juni 2010

Kinderboekenbal sluit Lees 17 af

Al na deze eerste keer mag je het Kinderboekenbal gerust legendarisch noemen. De kinderen van het derde tot het zesde leerjaar gingen volledig uit hun dak. Het Kinderboekenbal is de afsluiter van het project Lees 17. Eerst namen de verschillende scholen het tegen elkaar op tijdens een boekenquiz. Nadien werd er stevig gefuifd. Boeken waren wel érg hip vanmiddag!
Om foto's te zien klik je hier.

maandag 14 juni 2010

Filmpje: Leo Timmers

Leo Timmers vertelt over zijn internationaal succes, over het ontstaan van zijn illustraties en over zijn verhuis naar Brussel.

Om het filmpje te bekijken moet je hier klikken.

zondag 13 juni 2010

Vakantiepakket voor leerkrachten

Voor het derde jaar op rij kunnen leerkrachten en aspirant-leerkrachten een pakket jeugdboeken meenemen op vakantie. De bib selecteert voor hen 5 heerlijke boeken, samen met een aantal recensies, die de leerkracht een hele zomer lang mag houden. Slechts één tegenprestatie: we verwachten een vakantiefoto met daarop het boek dat de leerkracht het mooist vindt.
Meer informatie: ham@bibliotheek.be

vrijdag 4 juni 2010

Job en de duif (Evelien De Vlieger) - 6+

Een niveauboek dat ook nog eens ergens over gáát, zo zijn er niet veel. Geen flauw huis-tuin-keukenverhaaltje, maar een écht kinderverhaal over duivenmelkerij, vriendschap en de drang naar vrijheid. En dat allemaal tussen AVI 1 en 3.
Onze score: =====

woensdag 2 juni 2010

Boek over kanker - 9+

Hebben kinderen geen vragen over kanker? Misschien best niet, want dan zijn ze er waarschijnlijk nog niet echt mee geconfronteerd. Maar als het toch nodig is, dan geeft dit boek veel antwoorden, veel begrip en veel troost. Er wordt duidelijk en uitvoerig uitgelegd, zonder taboes. Maar er is ook veel aandacht voor gevoelens, voor pijn en voor hoop.
Dit boek is een uitgave van het Nederlandse kinderprogramma Het klokhuis.