J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

donderdag 29 april 2010

De bewakers van Astragan (Luc Embrechts) - 12+

Fantasy opgebouwd rond een waslijst aan clichés. Door de vele trucjes die toegepast worden om spanning in het verhaal te brengen wordt het zo ongeloofwaardig dat net die spanning onderuit wordt gehaald. Maar vooral taalkundig loopt het in dit boek erg mank. Sorry, maar dit is echt niet goed. Gauw vergeten.
Onze score: =====

woensdag 28 april 2010

Pjotr van Lenteren hekelt Geronimo Stilton

Jeugdboekenrecensent Pjotr van Lenteren, bekend om zijn scherpe standpunten, laat zich op zijn weblog uit over de boeken van Geronimo Stilton.
"Geronimo Stilton heeft de diepgang van een plak fabriekskaas. Van enig plezier bij het maken ervan is niets te merken. Het bedrijf Stilton is, als we de website mogen geloven, vooral een winkel. 99% marketing, 1% inhoud."
Het hele artikel vind je hier.

maandag 26 april 2010

Ditte Merle wint Gouden Uil

Gisteren zijn de winnaars van De Gouden Uil bekendgemaakt. In de categorie jeugdliteratuur ging de prijs naar Wild verliefd van Ditte Merle, een non-fictieboek over het seksleven van dieren. "De overwinning gaat naar een boek dat getuigt van lef en doorzettingsvermogen. Een boek dat de jury's kijk op de wereld heeft veranderd. Een boek dat, de jury geeft het ootmoedig toe, wel meer heeft geprikkeld dan haar fantasie," zegt de jury. Hier vind je het juryrapport.
De Prijs van de Jonge Lezer, een publieksprijs, ging naar De hondeneters van Marita de Sterck.

zondag 25 april 2010

Marjolein Pottie geeft workshop aan tweede leerjaar

Afgelopen donderdag hadden we illustrator Marjolein Pottie te gast in de bibliotheek. Ze vertelde aan kinderen van het tweede leerjaar hoe ze haar illustraties maakt. De kinderen keken vol bewondering naar haar werk en gingen nadien aan de slag om een eigen taart te ontwerpen.

Foto's van deze activiteit vind je hier.

woensdag 21 april 2010

Roman van Do van Ranst wordt verfilmd

De jeugdroman Mijn vader zegt dat wij levens redden van Do van Ranst wordt verfilmd. De film, die Supernova zal heten, zal geregisseerd worden door Tamar van den Dop, die als actrice nog meespeelde in Karakter.
Supernova vertelt het verhaal van Meis van vijftien jaar oud die met haar ouders en haar oma in een klein huisje woont in de bocht van de weg. Meis wil een groots en meeslepend leven. Maar er gebeurt niets, behalve het wachten op de volgende auto die de voorgevel ramt.
Mijn vader zegt dat wij levens redden won in 2007 nog de prestigieuze Deutscher Jugend Literatur Preis.

maandag 19 april 2010

Een Gouden Lijstje voor Carll Cneut

Illustrator Carll Cneut heeft al ontelbare nationale en internationale onderscheidingen in zijn kast. Vandaag mocht hij ook een Gouden Lijstje onthullen in de bibliotheek van Ham.
"Carll Cneut een rijzende ster noemen is een groot understatement. Sinds hij veertien jaar geleden zijn eerste stappen als illustrator heeft gezet, heeft hij zichzelf naar de absolute top gepiloteerd. Toch is zijn werk nog steeds in evolutie. Het is waanzinnig hoe hij kleuren steeds intenser kan laten spreken. In details weet hij voortdurend nieuwe verhalen op te wekken. De expressieve kracht van zijn figuren is enorm. Sprookjesachtige prenten die in alles toch vooral een ode lijken te zijn aan de fantasie. Carll Cneut was dit jaar ook nog een van de vijf genomineerde illustratoren voor de Hans Christian Andersen Award, zowat de Nobelprijs voor jeugdliteratuur. Om maar te zeggen dat deze bescheiden man eigenlijk een hele grote meneer is in jeugdboekenland."
Carll Cneut onthulde zijn Gouden Lijstje tijdens een workshop die hij gaf aan kinderen van het eerste leerjaar. Foto's van deze activiteit vind je hier.

zondag 18 april 2010

De boomhut (Marije Tolman en Ronald Tolman) - 3+

Een prachtig tekstloos prentenboek over een hele warme plek waar het heerlijk is om voluit dier (of kind) te zijn. Bijzonder mooie prenten die opvallen door de vele sferen die vooral door kleuren worden opgeroepen. De personages lijken misschien wel zeemzoet, maar dan toch met een subtiel artistiek randje.
Onze score: =====

vrijdag 16 april 2010

voorlezen in de bib

Nu zaterdag, 17 april, wordt er weer voorgelezen in de bib.

Om 11.00 uur voor kinderen van 3 tot 5 jaar:
De plons komt!
Het hele woud is in rep en roer! De hazen hoorden een hele grote plons. Achter hen! Zelfs de vos is er niet gerust in. Maar de leeuw stelt voor op onderzoek te gaan…

Om 11.30 uur voor kinderen van 6 tot 8 jaar:
Jij bent heel bijzonder
Muis Micha vindt zichzelf groot genoeg om de wijde wereld in te trekken, ook al is zijn ene pootje korter dan het andere en struikelt hij daardoor vaak.

dinsdag 13 april 2010

Max Velthuijsprijs voor Thé Tjong-Khing

Illustrator Thé Tjong-Khing heeft de Max Velthuijsprijs gewonnen. Dat is een driejaarlijkse prijs die het hele oeuvre van een Nederlandse illustrator bekroont. Bij ons is Thé Tjong-Khing vooral bekend voor zijn illustraties in de boeken van Vos en Haas en van de tekstloze prentenboeken Waar is de taart?, Picknick met taart en het zopas verschenen Verjaardag met taart.
"De combinatie van gedetailleerd en toch ook zogenaamd onbeholpen en naïef tekenen maakt zijn werk populair bij het publiek," zegt de jury.

maandag 12 april 2010

Onderscheiden bibliotheken zich nog van boekhandels?

Op zijn blog maakt auteur Ted van Lieshout zich zorgen over de evoluties in de bibliotheekwereld: "Vroeger dacht ik dat de bieb een soort tempel was die een verzameling boeken aanlegt en waar je terecht kunt als je een bepaald boek elders niet vindt. Maar de bieb in de buurt is steeds meer op een soort boekhandel gaan lijken, met heel veel exemplaren van populaire titels in de aanbieding en verder een beperkt assortiment. Je nieuwe boek is lang niet meer in alle bibliotheken verkrijgbaar, maar je kunt er wel twintig keer hetzelfde nieuwe boek van een populaire schrijver lenen. Wat is daar onderscheidend aan? Het is net een soort tweedehandsboekhandel."
Het hele stuk vind je hier.

donderdag 8 april 2010

Droevig nieuws uit de uitgeverswereld

Uitgeverij Nieuw Amsterdam heeft besloten om na bijna vijf jaar het kinderboekenfonds af te stoten. De directie is niet tevreden over de resultaten en wil dat Nieuw Amsterdam zich uitsluitend toelegt op boeken voor volwassenen. En dat is heel jammer, want Nieuw Amsterdam was nog een van die zeldzame uitgeverijen die kwaliteit koos boven populariteit. Schrijvers als Ted van Lieshout, Sjoerd Kuyper, Ienne Biemans, Jan Paul Schutten en Mireille Geus hebben de voorbije jaren boeken bij Nieuw Amsterdam uitgegeven.
Op de foto zie je hun allerlaatste folder met hun aanbod aan kinderboeken.

woensdag 7 april 2010

Kinderen ontdekken verhalen in natuurgebied De Rammelaars

Verhalen en de lente passen heel goed samen. Dat ontdekten de kinderen in het natuurgebied De Rammelaars. Kleuters luisterden naar verhalen over een wijze boom en gingen zelf pompoenzaadjes planten. En kinderen van 6 tot 10 ondernamen een avontuurlijke tocht, waarbij ze een heleboel verhalen ontdekten.

Foto's van deze activiteit vind je hier.

zondag 4 april 2010

Op teevee: Het zakmes

Morgen kan je op teevee kijken naar de film Het zakmes, naar het boek van Sjoerd Kuyper.
Maandag 5 april, Nederland 3, 15.30-16.55 uur.

Hier vind je een fragment.

zaterdag 3 april 2010

Op teevee: Abeltje

Morgen is Abeltje te zien op teevee, de film van het gelijknamige boek van Annie M.G.Schmidt.
Zondag 4 april, Nederland 3, 15.30-17.10 uur.

De trailer kan je hier bekijken.