J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

woensdag 31 maart 2010

Het boek van Max Berg (Aleksander Melli) - 14+

Een controversieel verhaal over een groep kinderen die op een eiland worden neergezet en daar zelf alle regels mogen bepalen, als onderwerp van een tv-realityshow.
Intrigerend verhaal met vooral een heftig einde. Minpunt is dat de tussenkomsten van de verteller vaak wat uitvoerig zijn. Ook de hoofdpersoon lijkt wel erg slim voor zijn twaalf jaar (zelfs voor een nerd), en dat maakt het personage niet altijd geloofwaardig.
Onze score: =====

zondag 28 maart 2010

Filmpje: Wie oordeelt best over Kinderboeken?

Recht op boeken is het thema van deze Jeugdboekenweek. Hebben kinderen ook het recht om zelf te kiezen wat ze lezen of kunnen ze het advies van volwassenen goed gebruiken? Kinderen geven hun mening, samen met Gouden Uil juryvoorzitter Jelle Van Riet in dit filmpje.

zaterdag 27 maart 2010

Jeugdboekenweek: workshop De verhalenzolder

Kinderen van 6 tot 10 leefden zich namiddag uit in een workshop. Ze leefden zich in in kinderen van overal in de wereld, maakten een muziekinstrument, luisterden naar het verhaal van Aisja en knutselden het paleis van de sultan.

Foto's van de workshop vind je hier.

donderdag 25 maart 2010

Belgische Kitty Crowther wint Astrid Lindgren Memorial Award

Dat België tot de top behoort in de wereld van illustratoren is weer duidelijk gebleken. Eergisteren greep Carll Cneut maar net naast de Hans Christian Andersen Award, zowat de Nobelprijs voor Jeugdlitratuur. Een dag later won de Belgische Kitty Crowther wel die andere prestigieuze onderscheiding: de Astrid Lindgren Memorial Award. Aan de prijs, die in 2002 na de dood van de beroemde Zweedse schrijfster is ingesteld, is een bedrag van 5 miljoen Zweedse kronen (500.000 euro) verbonden. In aanmerking komen auteurs, illustratoren, verhalenvertellers en leesbevorderaars.
De officiële website van de Astrid Lingren Memorial Award vind je hier.

woensdag 24 maart 2010

Eersteklassers verkennen de bib

Kinderen van het eerste leerjaar brachten hun eerste bezoek aan de bibliotheek. Met het boek Wolven van Emily Gravett ontdekten ze de magie die in boeken zit. Ze gingen ook nog op verkenning in de jeugdbib, kozen voor zichzelf een boek en mochten het helemaal zelf inscannen.

Foto's van hun bezoek vind je hier.

dinsdag 23 maart 2010

Voorlezen in de natuur op 7 april

De bib organiseert een bijzondere voorleesnamiddag op 7 april in De Rammelaars.
Kinderen geboren in 2004 of 2005 luisteren naar lenteverhalen en helpen de natuur een handje: ze gaan zaaien!
Kinderen die geboren zijn van 2000 tot 2003 gaan op speurtocht in de natuur. Ze zoeken niet naar planten of dieren, maar naar spannende, grappige en ontroerende verhalen.
Deelnemen is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. Dat kan in de bibliotheek. Bij regenweer is er een aangepast programma voorzien.

zondag 21 maart 2010

Roodkapje (Lucy Cousins) - 2+

Bekende en minder bekende sprookjes worden herleid tot enkele zinnen die toch precies de essentie van het verhaal vatten, zodat ze begrijpbaar zijn voor een jonge kleuter. Vaak wordt gebruik gemaakt van herhalingen, waar deze kinderen dol op zijn. Er worden naar hartelust mensen en dieren opgegeten, maar toch wordt het nooit eng. En de heerlijke illustraties zijn precies in de stijl die we van Lucy Cousins gewoon zijn: ruw geschilderd, maar raak.
Onze score: =====

vrijdag 19 maart 2010

Voorlezen in de bib

Nu zaterdag, 20 maart, wordt er weer voorgelezen in de bib.

Om 11.00 uur voor kinderen van 3 tot 5 jaar: Groot!
99 centimeter is bijna een meter. Soms is dat groot. Soms is dat klein. Dit boek gaat over reuzenhonden. Over een huis in een kleerkast. Over koekjes pakken en nog meer.

om 11.30 voor kinderen van 6 tot 8 jaar: Grote helden
Meester Max en zijn klas vol minimonsters. Het eigenwijze meisje Merel en haar speelgoedhond Alexander. Het vrolijke tweetal Bil en Wil. Kleine Ezel en zijn vrienden... Allemaal verhalen uit dit boek.

woensdag 17 maart 2010

Jeugdboekenweek: klassen spelen spel in de bib

Tijdens de Jeugdboekenweek worden alle vierde, vijfde en zesde klassen uitgenodigd om in de bib het spel 'Stapel op rechten' te spelen. Via verschillende opdrachten leren de kinderen welke rechten ze hebben, ontdekken ze nieuwe boeken, leren ze de werking van de bib kennen...

Foto's van deze activiteit vind je hier. De komende dagen zal dit fotoalbum nog verder aangevuld worden.

dinsdag 16 maart 2010

Nominaties Gouden Uil bekend

Gisteren raakte de shortlist van de Gouden Uil bekend. Wild verliefd van Ditte Merle, De kleine Odessa van Peter Van Olmen, Keepvogel / Het diepste gat van Wouter van Reek, De hondeneters van Marita de Sterck en De boomhut van Marije en Ronald Tolman komen in aanmerking voor het felbegeerde beeldje.
Wil je weten wat de jury vindt van het jeugdboekenaanbod van 2009? Klik dan hier.
Op 25 april wordt de winnaar bekendgemaakt.

zaterdag 13 maart 2010

KJV'ers debatteren over boeken in de zetels van het Vlaams Parlement

Vandaag is de Jeugdboekenweek van start gegaan. Dat gebeurde met een zitting van het Bijzondere Boekenparlement onder aanwezigheid van Prinses Mathilde en onder voorzitterschap van Jan Peumans. De Hamse KJV'ers van groep 3 en 4 waren er ook bij. Zij gingen ook nog naar een muzikale vertelling, maakten kennis met auteur Tine Mortier en gingen op de illustratorenmarkt zelf aan de slag met de hulp van illustrators Klaas Verplancke, Sabien Clement, An Candaele en Jurgen Walschot.
Foto's vind je hier.

vrijdag 12 maart 2010

Workshop 'De verhalenzolder' zit vol

Tijdens de Jeugdboekenweek organiseert de bib de worshop De verhalenzolder voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Had je nog willen inschrijven? Dan ben je helaas te laat. De workshop zit helemaal vol.
Maar niet getreurd. Op 7 april organiseren we weer een heel bijzondere voorleessessie voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Hou onze berichten in de gaten!

donderdag 11 maart 2010

Gerda Dendooven maakt zich grote zorgen

Jeugdauteur en kinderconsul Gerda Dendooven schreef enkele dagen voor de start van de Jeugdboekenweek een open brief aan onderwijsminister Pascal Smet, minister van Cultuur Joke Schauvliege en minister van Media Ingrid Lieten. Ze schetst een somber beeld van een maatschappij waarin culturele opvoeding een basisrecht zou moeten zijn, maar waar cultuur nog te vaak als een luxeartikel wordt gezien.

De hele brief kan je hier lezen.

maandag 8 maart 2010

Verhalen uit een verre voorstad (Shaun Tan) - 12+

Shaun Tan leerden we kennen in het tekstloze De aankomst. Maar deze keer bewijst hij ook nog eens een goed schrijver te zijn. Het boek bestaat uit een reeks kortverhalen, surrealistisch, en telkens de lezer verwonderend achterlatend.
Prachtig geschreven, prachtig geïllustreerd en prachtig uitgegeven.
Een recensie vind je hier en hier.
Onze score: =====

vrijdag 5 maart 2010

Filmpje: Dick Bruna en Nijntje

Ze lijken zo eenvoudig gemaakt, maar Dick Bruna verheft de boeken van Nijntje tot ware kunst. In dit filmpje zie je hoe geduldig, nauwgezet en uitgekiend hij te werk gaat bij het maken van zijn illustraties.
Het filmpje is in het Engels, maar is toch gemakkelijk te begrijpen. De beelden spreken trouwens voor zich.

Om het filmpje te bekijken moet je hier klikken.

donderdag 4 maart 2010

Woutertje Pieterse Prijs voor Carli Biessels

Juwelen van stras (10+) van Carli Biessels heeft de Woutertje Pieterse Prijs gewonnen. In het boek vertelt Elske, een Joods meisje van zes, over haar verblijf in 'het grote huis'. Dit boek is zo anders dan andere boeken over de Tweede Wereldoorlog doordat je voortdurend mee mag kijken door de ogen van Elske, die onwetend is en de wereld om haar heen niet kan begrijpen.
De jury zegt: "Met Juwelen van stras laat Carli Biessels zien dat het mogelijk is om ook over dit thema een volkomen origineel verhaal te schrijven."

Het hele juryrapport kan je hier lezen.

woensdag 3 maart 2010

Boeken over kinderrechten in De Beverburcht

Voor het vierde jaar op rij bouwen bevers een veilige burcht in de bib. De Beverburcht is een knusse plek voor kinderen van 3 tot 12 jaar met boeken die voor hen zorgen.
Omdat het Verdrag Inzake de Rechten van het Kind dit jaar twintig jaar oud is, staat De Beverburcht deze keer in het teken van Kinderrechten. Je vindt er informatieve boeken over allerlei rechten. Maar je kan er ook prentenboeken en verhalende boeken lezen die allemaal draaien rond een kinderrecht, zoals wel of geen liefhebbende ouders hebben, arm of rijk zijn, vrede en kindsoldaten...

dinsdag 2 maart 2010

Jeugdbib Ham nu ook op Facebook

Vanaf nu heeft Jeugdbib Ham ook een eigen fanpagina op Facebook. Met hetzelfde nieuws als op deze blog, maar soms met iets minder links. Het voordeel is natuurlijk dat je alle nieuws rechtstreeks in je eigen nieuwsoverzicht krijgt.

Klik hier of op de link in de rechterkolom en wordt fan!