J E U G D B I B H A M

De jeugdbib van Ham heeft net zoals elke andere openbare bibliotheek een breed aanbod, maar stimuleert via bijzondere projecten kinderen en jongeren in contact te treden met het allermooiste uit de wereld van de jeugdliteratuur.

zondag 28 februari 2010

De vriend van de vriendin van de moeder van Maja (Katarina Kieri) - 15+

Op het eerste zicht een aantal losse novelles, over opgroeien, liefde en kwetsbaarheid, maar naarmate het boek vordert blijken ze allemaal ragfijn met elkaar verbonden te zijn. Na het lezen ben je geneigd het boek onmiddellijk opnieuw te lezen, om door wat je nu meer weet met andere ogen naar de verhalen te kunnen kijken.
Recensies vind je hier, hier en hier.
Onze score: =====

zaterdag 27 februari 2010

Op teevee: Bart Moeyaert

Morgen is in Kunststof TV Bart Moeyaert te gast.
Zondag 28 februari, Nederland 2, 17.35-18.15 uur.

vrijdag 26 februari 2010

Hoe wordt een potlood gemaakt - 8+

Je gebruikt het haast elke dag, maar staat er nooit bij stil. Maar in dit boek kom je te weten hoe een potlood gemaakt wordt. Wie maakt die potloden? Hoe komt de stift in het potlood? Waar komt al het materiaal vandaan waarvan een potlood wordt gemaakt? Hoe zit het met kleurpotloden? En hoe maakt men het gummetje op het uiteinde? Dit en veel meer kom je te weten in dit boek.

In dezelfde reeks: Hoe wordt chocolade gemaakt? en Hoe wordt een boek gemaakt?

donderdag 25 februari 2010

De Boekenpauw voor André Sollie

Gisteren werd ook de Boekenpauw uitgereikt. De prijs voor het best geïllustreerde kinderboek ging naar De zomerzot van André Sollie.
De Boekenpluimen (eervolle vermeldingen) waren voor Fluit zoals je bent, geïllustreerd door Carll Cneut en voor Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam van Gerda Dendooven.

woensdag 24 februari 2010

Kathleen Vereecken wint de Boekenleeuw

De winnaar van de Boekenleeuw raakte vandaag bekend. De Boekenleeuw gaat naar het beste kinder- of jeugdboek van een Vlaamse schrijver van het afgelopen jaar. Ik denk dat het liefde was van Kathleen Vereecken werd de laureaat. Een recensie vind je hier.
Boekenwelpen (eervolle vermeldingen) gingen er naar De 17de zomer van Maurice Hamster van Laure Van den Broeck en De kleine Odessa van Peter van Olmen.

zondag 21 februari 2010

Filmpje: Bart Moeyaert over inspiratie

In dit filmpje vertelt Bart Moeyaert waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. En heel vaak blijkt dat in andere boeken te zijn.

Om het filmpje te bekijken moet je hier klikken.

vrijdag 19 februari 2010

Leopold Leeuw (Loes Hazelaar en Nanne Meulendijks) - 8+

Drie kortverhalen over een leeuw die het niet gemakkelijk heeft koning te zijn. Snurken kan hij als de beste. Want dat klinkt heel machtig. Maar het onthouden van de tien belangrijke staatszaken gaat hem heel wat moeilijker af.
Heel aardig en origineel geschreven, waarbij vooral de gelaagde humor opvalt. De eerste twee verhalen zijn duidelijk het beste.
Meer info vind je hier.
Onze score: =====

donderdag 18 februari 2010

KJV'ers gaan naar het Bijzondere Boekenparlement

Vorige week sloeg het nieuws nog in als een bom: om budgettaire redenen kan Stichting Lezen (die de KJV coördineert) dit jaar geen slotfeest organiseren.
Maar omdat ze ginder hadden gehoord van het enthousiasme van onze Hamse KJV'ers, worden de kinderen van groep 3 en 4 (3de tot 6de leerjaar) speciaal uitgenodigd op het Bijzondere Boekenparlement op 13 maart. De KJV'ers zullen er auteurs ontmoeten, aan een illustratorenmarkt deelnemen en hun zegje mogen doen over het Recht op Boeken, want dat is het thema van de komende Jeugdboekenweek.

dinsdag 16 februari 2010

Kindje hier, kindje daar, allemaal kindjes bij elkaar! (David Ellwand) - 1+

Dit boekje toont zwart-witfoto's van allerlei baby's en peuters. Bij de foto's hoort telkens een stukje tekst in rijm. Een beetje jammer is dat de kinderen op de foto's telkens in pose werden gezet, in plaats van dat de foto's spontaan werden genomen.
Heruitgave in kartonboek.
Onze score: =====

zondag 14 februari 2010

Valentijnsgedicht

ik zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent
ik zoek een woord
dat zeggen wil
dat jij de liefste bent

uit Jij bent de liefste (Hans en Monique Hagen) - 5+




donderdag 11 februari 2010

'De gelukvinder' wordt verfilmd

De gelukvinder van Edward van de Vendel wordt verfilmd. Uitgeverij Querido heeft de rechten hiervoor verkocht aan producent Flinck Film.
De gelukvinder is het eerste boek dat verschenen is in de Slash-serie. Voor deze serie tekent een aantal bekende jeugdauteurs het waargebeurde levensverhaal op van jongeren.
Edward van de Vendel baseert zich in deze roman op de belevingswereld van Anoush Elman. De terreur van de Taliban in Afghanistan, zijn vlucht naar Nederland in handen van mensensmokkelaars, zijn verblijf in asielcentra en het keer op keer afwijzen van zijn asielaanvraag leiden tot een aangrijpend verhaal.

woensdag 10 februari 2010

Derde deel 'Een groene bloem' is nu uit

Na Schijnbewegingen en Tegenspel is nu eindelijk ook het derde deel van Floortje Zwigtmans Een groene bloem-trilogie uit. Spiegeljongen is een pil van ruim een kilo, 621 pagina's. Heel veel mensen hebben uitgekeken naar het verschijnen van dit boek, waarin duidelijk wordt hoe het afloopt met Adrian Mayfield.

Enkele filmpjes met sfeertekeningen vind je hier, hier, hier, hier en hier.

maandag 8 februari 2010

KJV'ers komen opnieuw samen

Afgelopen zaterdag kwamen leesgroep 4 en 5 van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) weer samen. Groep 4 vond Van Henni uit de Steenstraat aan de jongen in Berlijn wat traag op gang komen, maar achteraf werd het toch nog een heel mooi boek. In Het monster van Mariska kwam het erop aan door te hebben dat Mariska met het monster haar eigen moeder bedoelde. "Er is een wereld waar het monster niets te zeggen heeft" vond Jordy de mooiste zin uit het boek.
Foto's van de bijeenkomst van de leesgroepen vind je hier.

vrijdag 5 februari 2010

Marjolijn Hof blogt over haar bezoek aan Ham

Op haar eigen weblog schreef Marjolijn Hof een stukje over haar bezoek aan de bibliotheek van Ham. Een link vind je hier.

donderdag 4 februari 2010

Het verhaal van de olifant en de goochelaar (Kate DiCamillo) - 10+

Een tienjarige weesjongen Peter wil op zoek naar zijn zusje Adèle. Een waarzegster zegt dat hij de olifant moet volgen. Maar er zijn helemaal geen olifanten in het stadje Baltese. Tot de goochelaar komt, en een bos lelies tevoorschijn wil goochelen voor een adelijke dame.
Een heerlijk verhaal dat zich afspeelt in een wereld waar het onmogelijke kan, als je er maar in gelooft. Magisch, sfeervol, hoopvol. En een ode aan de taal.

Recensies vind je hier en hier.
Onze score: =====

woensdag 3 februari 2010

Een Gouden Lijstje voor Marjolijn Hof

Marjolijn Hof mocht gisteren in onze bib een Gouden Lijstje onthullen. Een Gouden Lijstje is een plek in onze eigen 'walk of fame'.
'Haar boeken gaan vaak over pure tragiek, maar blijven toch enorm luchtig. De invalshoeken zijn subliem origineel. Alhoewel ze fraaie, literaire taal hanteert, blijft haar schrijfstijl kinderlijk eenvoudig. Ze zet knappe karaktertekeningen neer, waarbij ze met vanzelfsprekend gemak in de psyche van een opgroeiend kind lijkt te kruipen.'
Marjolijn Hof nam haar Gouden Lijstje in ontvangst tijdens een lezing voor kinderen van het zesde leerjaar. Foto's vind je hier.

maandag 1 februari 2010

Filmpje: op bezoek bij Lydia Rood

Dit filmpje gaat thuis op bezoek bij schrijfster Lydia Rood. Voor haar boekenrek praat ze over de favoriete boeken van haar collega's en van haarzelf. En ze leest een stukje voor uit haar nieuwste boek Opgejaagd.

Om het filmpje te bekijken moet je hier klikken.